Liv Svae, Johanne Mikkelborg og Aleksandar Selmic
Historie

Fremtidens arbeidsplass er nå!

Som nyansatte liker Liv Svae, Johanne Mikkelborg og Aleksandar Selmic valgmulighetene i Amgen – og de velger forskjellig

Om du vil tilbringe fem dager i uka hjemme eller på kontoret, eller noe midt imellom, bør være opp til deg, sier HR-sjef Monica Leidland i Amgen. Selv tenker hun «virtuelt først», men måtte si stopp da eierne vurderte å fjerne de fysiske møteplassene helt.

– Vi har ingen regler om hvor ofte du må være på kontoret. Våre ansatte i Amgen Norge er hjertelig velkommen til å jobbe hjemme, eller bruke kontoret. Fleksibilitet er viktigst, selv om vi passer på å se hverandre ansikt til ansikt innimellom, sier Monica Leidland.

HR-sjefen i legemiddelselskapet Amgen har sett store endringer i bedriftskulturen siden hun kom fra Schibsted for rundt to år siden. Før pandemien diskuterte man i HR-miljøet om en mer fleksibel arbeidshverdag var mulig, men enkelte forretningsledere var skeptiske og redde for å miste kontroll.

– Så kom korona, og den diskusjonen ble lagt død. Vi var nødt til å tilpasse oss, og en fleksibel arbeidsplass ble den nye «normalen». Denne pandemien skulle jeg gjerne vært foruten, men den har tvunget frem et nytt arbeidsliv som møter unge talenters ønske om en mer fleksibel arbeidshverdag, sier Leidland.

Det neste skrittet for Amgen er å ta i bruk en mer kompakt hovedkontorløsning hvor alle tjenester er inkludert, men hvor ansatte også kan velge andre kontorer – ikke bare hjemme- og hovedkontoret.


Virtuelt først

I Amgen er mottoet nå «virtuelt først». Der det er mulig å møtes digitalt, bør det være førstevalget – vel vitende om at det ikke passer like godt for alle. Noen har trange arbeidsforhold hjemme, andre ønsker en tettere dialog med kollegaer. Johanne Mikkelborg og Liv Svae er forholdsvis nyansatte i Amgen, og liker valgfriheten de har.

– Vi har alle forskjellig livssituasjon og behov. Selv synes jeg det er fint å omgås kolleger på kontoret, sier Mikkelborg.

– For meg som er ny i jobben er det nyttig å være til stede og se hvordan arbeidet fungerer, og for å bli bedre kjent med kulturen på arbeidsplassen, supplerer Svae.

Aleksandar Selmic er også nyansatt, men siden han bor i Sandefjord med to barn verdsetter han Amgens tilbud om «flex workspace».

– Noen dager er det supert å jobbe hjemmefra, men jeg er også veldig glad for at Amgen tilbyr meg en kontorplass både i Tønsberg, Porsgrunn og Drammen. Jeg reiser mye i jobben, og liker valgmulighetene, sier han.


Lærer på veien

Selv om den fleksible arbeidshverdagen er her allerede, understreker Leidland at man må lære og justere underveis.

– Selv om vi tenker «virtuelt først», må vi balansere det med behovet for å skape tilhørighet til arbeidsplassen og arbeidskulturen. Derfor har vi definert noen formelle og uformelle arenaer hvor vi møtes fysisk, forteller Leidland.

Selmic mener vi også er blitt mer sosiale digitalt.

– Digitale møter var veldig rett på sak i starten av pandemien. Nå kan vi gjerne småprate 15-20 minutter om hva vi gjorde i helgen før mandagsmøtet starter. De sosiale behovene blir bedre ivaretatt, konstaterer han.


Gode resultater

Amgen scorer høyt i undersøkelsen «Great Place to Work», og de ansatte sier de føler god tilhørighet til arbeidsplassen og kulturen i Amgen.

– En fleksibel arbeidsplass klarer å skape balansen mellom jobb og hjem. Du må ikke sitte foran PC-en eller ha kundemøter for å være på jobb, sier HR-sjefen.

Selv kan hun gå en tur når hun deltar i møter hun vet består av å lytte. Og når møter i USA havner på kveldstid i Norge, anbefaler hun småbarnsforeldre å se opptak senere. Da det kom retningslinjer fra USA om nesten utelukkende å jobbe hjemmefra, sa Leidland og andre europeiske kollegaer ifra:


– Det fungerte ikke så bra for oss. Det digitale må gjerne være førstevalget, men dette gjør vi sammen med våre ansatte. Vi må være lydhøre for innspill og behov, først da når vi målet om å praktisere fremtidens arbeidsplass nå, sier HR-sjefen i Amgen.

NO-NPS-1221-00002 DES21