BiTe teknologi
Historie

BiTE teknologien

Kreftbehandling som gjør immunforsvaret til skarpskytter

Når man skal fjerne ugress, kan man bruke gift som dreper alt levende i hagen – men det gjør de færreste. Vi luker heller ut løvetann og brennesle for seg. Fremtidens kreftbehandling blir også bedre til å treffe målet uten å skade omgivelsene unødvendig – og er her allerede

BiTE – som står for «bi-specific T-cell engager» – er en ny type teknologi innen kreftbehandling som fungerer helt annerledes enn tradisjonelle måter å angripe kreften på. Man prøver ikke lenger å drepe kreftcellene direkte, noe som også dreper mange andre celler. Istedenfor benytter BiTE kroppens eget immunforsvar ved å identifisere og drepe kreftcellene målrettet. BiTE-molekylet, som man lager i et laboratorium, rekker ut en arm til kreftcellen og en annen arm til den gode T-cellen. Når de to cellene kobles sammen, gjør T-cellen kort prosess med kreftcellen.

Dette er BiTe:

  • Kroppens egne T-celler er svært effektive til å ødelegge kreftceller i kroppen. Kreftcellene har imidlertid en evne til å gjemme seg for T-cellene og dermed ikke bli ødelagt.
  • Bispesifikk T-celle-engager eller BiTE-molekyler er spesiallaget slik at pasientens eget immunforsvar skal ødelegge kreftcellene. Dette gjøres ved at den ene delen av BiTE-molekylet binder seg til kreftcellen og den andre delen til T-cellen i immunforsvaret, slik at kreftcellen og T-cellen kobles tett sammen.
  • Når BiTE binder seg til både en T-celle og en kreftcelle dannes det en forbindelse, og T-cellen frigjør stoffer som trenger inn i kreftcellen og fører til at kreftcellen dør. Når kreftcellen dør fører det til en kjedereaksjon slik at enda flere kreftceller blir ødelagt og dør.
  • Vanligvis brytes BiTE-molekylet ned i kroppen og skilles ut gjennom nyrene og urinen i løpet av få timer. Ved å tilsette en liten ekstra del på BiTE-molekylet, kan man få mye lengre virkningstid før den skilles ut av kroppen

Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra følgende kilder desember 2021:

NO-NPS-1221-00001 DES21