– Det som er så meningsfullt med å jobbe for Amgen er at selskapet satser sterkt på å hjelpe pasientgrupper som ellers ikke ville hatt annen behandling, og det er BiTE et strålende eksempel på, sier kirurg og medisinsk leder Mariam Löfwander i Amgen Norge.
BiTE – som står for «bi-specific T-cell engager» – er en ny type teknologi innen kreftbehandling som fungerer helt annerledes enn tradisjonelle måter å angripe kreften på. Man prøver ikke lenger å drepe kreftcellene direkte, noe som også dreper mange andre celler. Istedenfor benytter BiTE kroppens eget immunforsvar ved å identifisere og drepe kreftcellene målrettet. BiTE-molekylet, som man lager i et laboratorium, rekker ut en arm til kreftcellen og en annen arm til den gode T-cellen. Når de to cellene kobles sammen, gjør T-cellen kort prosess med kreftcellen.
– Kreftcellene er vanligvis ganske smarte, og flinke til å gjemme seg. Ofte klarer ikke kroppens immunforsvar å finne dem. Men BiTE-molekylet gjør jobben for dem, og tvinger kreftcellene sammen med T-cellene. Da er kreftcellene sjanseløse, sier Löfwander.
Kan løse mange problemer
Mariam Löfwander, kirurg og medisinsk leder i Amgen Norge
46-åringen fra Oslo har som kirurg jobbet mye med brystkreftpasienter, og det var spesielt Amgens ambisjon om å dekke udekkede medisinske behov som inspirerte Löfwander.
– Det forskes mye i Amgen på hvordan BiTE kan brukes mot ulike kreftformer. Det spennende med BiTE-teknologien er at den kan tilpasses langt flere og ulike kreftsykdommer i årene som kommer.
Teknologien utvikles
Samtidig som man jobber for å få godkjent BiTE for flere kreftsykdommer, utvikles teknologien videre. I dag må pasienten ha kontinuerlige infusjoner av BiTE , men i fremtiden vil behandlingen kunne gis sjeldnere.
– BiTE-molekylet brytes raskt ned i kroppen og skilles ut gjennom nyrene og urinen i løpet av få timer. Vi jobber med å øke virkningstiden før molekylet skilles ut av kroppen, forteller Amgens medisinske leder.
BiTE-teknologien er ikke uten bivirkninger, og pasientene må observeres på sykehus under behandlingen.
– Legene tar sine forholdsregler og vet hvordan man behandler eventuelle reaksjoner, så dette har man gode rutiner på, sier Löfwander, som ser lyst på fremtiden:
– Medisiner utviklet på BiTE-teknologien blir hyllevare, og kan brukes på pasienter med samme diagnose, sier Amgens medisinske leder.
– Til sammen mener vi teknologien representerer noe helt unikt – man dreper kreftcellene målrettet uten de vanlige bivirkningene man kjenner fra tradisjonell kreftbehandling. Og det er kroppens eget immunforsvar som gjør jobben, sier Mariam Löfwander.
Hør PODKASTEN «Denne teknologien kan revolusjonere kreftbehandlingen» her!
Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra følgende kilder desember 2021:
https://www.healthtalk.no/alle-artikler/onkologi-denne-teknologien-kan-revolusjonere-kreftbehandlingen/
https://www.amgenoncology.com/modalities/bite.html
NO-NPS-1221-00001 DES21